Menu

Nachttrein van Eindhoven naar Helmond

EINDHOVEN – Het plan is om vanaf 2017 nachttreinen te laten rijden in het weekend Van Eindhoven naar Helmond.

Helmond wil hiervoor 10.000 euro per jaar te betalen. Als Eindhoven dat ook doet én als de provincie Noord-Brabant jaarlijks 19.000 euro bijlegt, zijn de nachttreinen een feit. De Helmondse gemeenteraad praat op 15 december over het onderwerp.

Nachtbussen
Met het plan voor nachttreinen vervalt het idee voor nachtbussen tussen Eindhoven en Helmond. Geen enkele busmaatschappij heeft de afgelopen tijd een voorstel hiervoor ingediend. De Nederlandse Spoorwegen kwam wel met een bod om het nachtelijk openbaar vervoer tussen de steden uit te breiden.

Voorstel
In het voorstel zijn op zowel vrijdag- als zaterdagavond 2 extra treinen ingeroosterd. Die rijden om 0.45 en 1.45 uur van Eindhoven naar Helmond. Nu vertrekt de laatste trein vanuit Eindhoven in het weekend om 00.32 uur. Het kost per jaar 39.000 euro om de 2 extra treinen te laten rijden. De NS willen het mini-nachtnet drie jaar lang in de lucht houden. Als dit een succes blijkt, krijgt het mogelijk een vervolg vanaf 2020.

Nachtnet
Tot deze maand bestond het Nachtnet tussen de 5 grootste Brabantse steden en de Randstad. Vanwege te hoge kosten zijn deze ritten (tussen 02.00 en 04.00 uur) opgeheven. Ter vervanging bekijkt de provincie of er tussen Eindhoven en Utrecht nachtbussen kunnen rijden. De Eindhovense politiek heeft in november aangegeven bereid te zijn hieraan mee te betalen. Een deel van dit onderzoek betrof de mogelijkheid van een nachtbus tussen Eindhoven en Helmond. Dat is nu van de baan.

Bron

Delen